Povestea lui Moș Crăciun

Povestea lui Moș Crăciun începe în secolul al IV-lea cu Sfântul Nicolae, Episcop de Myra. Sf. Nicolae era un om generos, ocrotitorul copiilor. După moartea sa în jurul anului 340 î.H. a fost îngropat în Myra. Moaștele Sf. Nicolae au fost luate în anul 1087, de către neguțătorii italieni (deși unele legende spun ca au fost recuperate de cruciați) și aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicată o biserică dedicată Sfântului Nicolae și în care se află și în prezent moaștele sale. Astfel Sf. Nicolae devine tot mai cunoscut în Europa.

Bunătatea și reputația sa de om generos au condus la ideea ca el ar putea face minuni și încrederea în el a crescut. Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum și al multor orașe din Apusul Europei, a devenit unul din cei mai populari sfinți ai creștinătății. Datorită multelor minuni pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice, el este supranumit și „Făcătorul de Minuni”(Taumaturgul).

Legenda a fost ținută în viață în Olanda unde numele de Sf. Nicolae – Sint Nicolaas a devenit până la urma Sinterklaas. Astfel, copii din Olanda își lăsau tradiționalii lor pantofi de lemn lângă sobă și Sinterklaas le lăsa acolo dulciuri copiilor cuminți. Coloniile olandeze au dus cu ele aceasta tradiție în America în secolul 17 și iată cum a luat naștere cuvântul anglosaxon Santa Claus (Moș Crăciun).

În 1822 Clement C. Moore a scris o poezie ‘O vizită a Sfântului Nicolae’, publicată sub numele ‘Noapte dinainte de Crăciun’ (‘The Night Before Christmas’) dedicată copiilor lui. Moș Crăciunul lui Moore este un bătrân spiriduș vesel care zboară într-o sanie în miniatură cu opt reni minusculi. Moore chiar a denumit renii cu numele pe care le cunoaștem astăzi, și el a precizat metoda prin care Moșul se reîntoarce în coș. Practic, imaginea de astăzi a Moșului Crăciun i se datorează în mare măsură.

Hainele moșului erau prezentate în diferite culori în părțile lumii. Imaginea moșului îmbrăcat în haine roșii cu guler alb au fost prezentate ca ilustrații ale lui Thomas Nast pentru poemul lui Clement C. Moore. Moș Crăciunul Coca-Cola, promovat în campaniile concernului încă din 1931, a fost stilizat de către Haddon Sundblom, un designer american de origine suedeză, având ca baza de inspirație personajul bonom al lui Nast.

În lume există diferiți „Moș Crăciuni”: La Befana în Italia, Cei trei magi în Spania, Puerto Rico și Mexic, Christkindl sau Copilul Cristos în Elveția și Austria, Father Christmas în Anglia, Pere Noel în Franța. Totuși, Moș Crăciunul descris de Moore ca un bătrânel vesel și plin de viață, îmbrăcat într-un costum roșu rămâne neschimbată până astăzi și este aceeași pentru fiecare adult și copil din orice colț al lumii.

Sărbători fericite tuturor!

Reclame
Categorii: Decembrie, Mos Craciun, Mos Nicolae | Etichete: , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Povestea lui Moș Crăciun

  1. baltazar72

    Urmărește-l pe Moș Crăciun…la treabă:
    http://www.noradsanta.org/en/index.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: